Se över dina avtal och gör alla en tjänst

Ville man vara klimatsmart, grön och snäll mot miljön förr i tiden, kom det oftast med ansträngning och en kostnad. Idag är läget helt annorlunda – genom att se över dina avtal för värme och el kan du enkelt göra en tjänst för både klimatet och din plånbok.

Klimatsmart el

Konkurrensen bland elbolag är idag mycket stor. Förutom i priset så särskiljer sig elbolagen i bland annat bonuserbjudanden, kundsupport och varifrån elen kommer. En myt som man kan slå hål på direkt är att grön el skulle vara dyrare. Så är helt enkelt inte fallet. En snabb googling på klimatsmart och prisvärd el leder dig snabbt till exempelvis https://tibber.com/se/ som erbjuder precis det man letar efter: billig och grön el. Jämför gärna deras priser med vad du betalar idag och du inser troligtvis snabbt att du kan dra ett strå till klimatstacken utan någon extra kostnad över huvud taget.

Uppvärmning

Uppvärmning är en lite klurigare del, men behöver inte vara så krånglig som man kan tro. Oftast kräver byte av uppvärmning i ditt hus en initial kostnad. Men med en enkel kalkyl kan du snabbt räkna ut på hur många år din nya uppvärmning återbetalar sig själv, samtidigt som du skapar förutsättningarna för ett modernt, framtidssäkert och klimatsmart boende. Långsiktigt är det nästan alltid värt att se över om det inte finns något mer ekonomiskt och klimatsmart sätt att under vinterhalvåret värma upp bostaden, med solcellspaneler exempelvis.