Spara pengar och värna om miljön i arbetslivet

Om man har ett företag kan man ofta se hur pengarna rinner mellan fingrarna. Många gånger får man in pengar genom utförda arbeten, men ofta försvinner de lika snabbt igen. Saker måste köpas in, repareras med mera och det är inte helt enkelt att hänga med i svängarna varje gång. Samtidigt kommer det allt mer krav på att man ska välja miljövänliga alternativ. Ofta kostar de en del mer. Går det på något sätt att minska ner utgifter, och går det att ersätta vissa produkter med miljövänliga alternativ?

Engångssaker

På många företag använder man en hel del engångsprodukter. Det är engångsmuggar till kaffet, till vatten, servetter på toaletterna, plastsugrör och plasttallrikar. Det här är ofta dyra och inte speciellt miljövänliga alternativ. Många av sakerna går utmärkt att byta ut. Istället för engångsmuggar och tallrikar kan man välja varianter i porslin som istället diskas efter användning. Billiga sådana kan man finna på second hand. På toaletter kan man hänga in handdukar om det inte är allt för många anställda i företaget.

Är miljövänliga produkter dyrare?

När man tittar på miljövänliga alternativ kan de ofta vara några kronor dyrare än andra varor. Många gånger beror det på att det inte finns en lika stor efterfrågan på de miljövänliga alternativen. I flera fall är det också så att det helt enkelt är dyrare att ta fram miljövänliga varor. Ingredienser kan vara dyrare, de kan vara svårare att få fram och så vidare.

Minska ner slöseri

Ett annat sätt att få ett mer miljövänligt företag är genom att man minskar ner slöseri på arbetsplatsen. Man kan sätta upp hållare som bara släpper ut en servett eller pappershandduk i taget. Då är risken mindre att man tar för många. En automatisk tvålpump som doserar tvålen är inte heller fel. Även när det gäller kaffe och annat kan man sätta gränser för hur många koppar som är gratis under arbetstid. Kanske kan en kaffeautomat där de anställda får betala ett par kronor för varje kopp vara en lösning?

Måste företaget köpa nya bilar?

Även när det kommer till företagets bilar kan man tänka lite på miljön. Om företaget ska köpa ny bil kanske det kan vara bra att välja en miljövänlig sådan om möjligt. Det kan också vara bra att fundera över om det verkligen behöver köpas in nya bilar varje år. Ibland kan de lite äldre bilarna fungera bra ett par år till.

Välja kvalitet framför miljö

Ibland kan man behöva bortse från miljön av kvalitetsmässiga eller ekonomiska skäl. Det här är en avvägning man som företagare måste göra inför i stort sett varje nyinköp, och kanske får man kompensera för miljön på ett annat sätt.