Lev livet mer klimatsmart

Att leva lyckligt och klimatsmart är något som många i Sverige idag strävar efter. Allt fler har blivit medvetna om sin klimatpåverkan och tycker att det är viktigt med att man tar sitt ansvar. I följande inlägg kommer du som läsare att hitta tips på hur du enkelt kan göra klimatsmarta val i din vardag, som även är bra för privatekonomin. Det ska inte behöva vara dyrt att göra bra val.

Välj bort solsemestern

Att semestra på olika sandstränder och bara koppla av är något som de flesta svenskar idag tar för givet om man ska ha en bra sommar eller kunna stå ut med vintern. Dock är det inte hållbart ur ett miljöperspektiv att man ska flyga över halva jorden bara för att få koppla av. En del menar att man kan unna sig en semester då och då, men då bör man fråga sig om det inte fungerar lika bra med en tågresa till varmare breddgrader istället. Alternativt kan man faktiskt välja att semestra på hemmaplan. Man skulle kunna spara till barn istället för att sprätta pengar på en semester. Det finns många fördelar med att spara åt sina barn redan i tidig ålder, och det finns många olika sparalternativ. På så vis gör man något som både är bra för klimatet och för sina barns framtida ekonomi.

Ät mindre kött

Idag finns det väldigt många alternativ till den som vill äta mindre kött. Om man saknar den där smaken eller konsistensen finns det många alternativ, till exempel Quorn. Dessa smakar väldigt gott även om de smakar annorlunda om man jämför med kött. Genom att byta ut maten som man äter i vanliga fall kan man göra skillnad med sin klimatpåverkan. Det finns även alternativ som är billigare än kött, vilket gör att man även är snäll mot sin plånbok.

Återanvänd istället för att köpa nytt

Att laga och använda det som man har istället för att köpa nytt är den hetaste trenden just nu. Om det är så att man måste köpa något är det bättre att man köper produkter av hög kvalitet, även om det kanske kostar lite extra eftersom de håller längre.

Ta cykeln istället för bilen

Ett hälsosamt och ekonomiskt alternativ är att man helt enkelt tar cykeln när man ska någonstans istället för att köra bil överallt. Det finns självklart även positiva effekter om man tänker på att det är helt ofarligt för miljön att cykla. Det finns med andra ord många skäl till att man ska cykla istället för att åka bil. Det man kan göra är att man införskaffar sig en fin cykel med många växlar, kanske till och med en elcykel, för att göra det roligare.