Skapa ett miljövänligt hem

För den som har ärvt ett föräldrahem eller precis har köpt en äldre villa kan det finnas mycket att göra för att skapa ett miljövänligt och trivsamt hem. Äldre villor kan innehålla radongas, vara dåligt isolerade och ha en hög energiförbrukning. Som villaägare finns det mycket du kan göra för att förbättra ditt hus ur dessa aspekter.

Med en radonbesiktning från radea.se kan du snabbt förbättra inomhusmiljön i ditt hem. Du kan med en radonmätning få reda på om du har radon i luften inomhus med hjälp av Radeas mätpaket för villor. Om radonhalterna är förhöjda kan du få utförd en radonbesiktning som tar reda på var radonet kommer ifrån.

Radongas skadligt

Att utsättas för radongas under längre tidsperioder kan öka risken för lungcancer. Ungefär 500 fall per år orsakas av radon i bostäder enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Radonet kommer in i byggnaden från marken, hushållsvattnet och byggnadsmaterialet. Det går bara att upptäcka radon genom att göra regelbundna mätningar då gasen varken luktar något eller är synlig för ögat.

Egna solceller lönar sig

Östra Sverige upplever många soltimmar, vilket innebär att det lönar sig att installera solceller för den som bor i Stockholmsregionen. Även du som är husägare i övriga landet kan vinna både ekonomiskt och miljömässigt på att producera egen el på ditt tak. Solceller passar bra i Sveriges svala klimat, då solceller blir mindre effektiva vad gäller att skapa elektricitet när de är varma.

Unikt miljöhus

Robert von Bahr bor i Roslagen i ett unikt ekohus. Han har lagt ner 30 miljoner och tio år på att skapa sin dröm om ett perfekt miljöhus som kan producera mer energi än vad hushållet använder. När Robert köpte huset för trettio år sedan drog det stora mängder el och olja, samtidigt som temperaturen låg på endast femton grader i en del av rummen. Han valde då att tilläggsisolera och bygga dåtidens största svenska privata anläggning av solfångare. Detta fick ner husets energiförbrukning rejält. Med tiden sålde han huset och hittade år 2010 en ny tomt där han byggde sitt eget hus på 500 kvadratmeter. Huset värms upp med hjälp av flera olika system, bland annat solfångare, en öppen spis med vattenmantel och bergvärme.

Robert tipsar om att isolera ordentligt vid nya husbyggnationer. Det är inte dyrt och är en del av ett effektivt miljötänk, även om det tar något större utrymme. Genom att installera LED-belysning överallt kan du också minska på elförbrukningen. En bergvärmepump kopplad till solceller är en klok investering, och det går sedan 2009 att få statligt bidrag för den som vill installera solceller.