Okategoriserade

Tre tips för billigare elräkning

Elräkningen har både med klimat och ekonomi att göra. Det fina är att du både kan göra din plånbok och klimatet en tjänst på en och samma gång. Mindre elförbrukning och mindre räkningar.

1# Byt elavtal

Det första du ska göra är att titta på ditt elavtal. Du kan tjäna tusenlappar årligen genom att byta till en billigare elleverantör. Det kommer att göra stor skillnad i din plånbok att ha ett avtal som verkligen fokuserar på billig el. Hos Göta Energi får du bonustimmen som ger dig en timme gratis el per dag, året om. Alltså, du får 365 timmar gratis eltimmar årligen. Det är ett enkelt och smidigt sätt att minska på elräkningen.

2# Byt ut dina gamla fönster

Förutom att byta till Göta Energi och skaffa Bonustimmen, så behöver du eventuellt byta ut dina gamla fönster. Att byta fönster är förvisso en kostnad, men i långa loppet kommer du att tjäna tusenlappar på bättre och mer energisnåla fönster. Både du, klimatet och plånboken blir glada. Med energisnåla fönster kommer du helt enkelt använda mindre energi. Och vår energianvändning har stor inverkan på klimatet. Du gör ju rotavdrag när du byter fönster, så det behöver inte bli så väldigt dyrt. Är det svårt ur en ekonomisk synvinkel att byta alla fönster på en gång, så kan du välja att byta ett par fönster varje år. Du kommer snart se skillnad på din elförbrukning.

3# Se över isoleringen

Om du bor i villa bör du se över husets isolering. Detsamma gäller naturligtvis ditt fritidshus isolering. Det är dumt att låta energin bokstavligen försvinna ut i genom dörrar, fönster och väggar. Vintertid kan du titta på huset utifrån och se om det finns partier med extra mycket frost eller is. Det tecken på att det läcker värme. Var det länge sedan som huset byggdes/isolerades om, så kan det vara klokt att isolera det igen. Även isoleringen är ju en kostnad, men återigen kan du göra rotavdrag och spara mycket pengar. Ett tips är också att hitta en helhetsleverantör som både kan isolera huset och byta fönster, och på så vis få ner kostnaden lite grann. Samtidigt kan det ibland vara bra att dela upp kostnaden på flera år, för att kunna nyttja rotavdraget bättre.