Enkla knep som gör arbetsplatsen mer ekonomisk och miljövänlig

Många företag profilerar sig idag med ett tydlig miljötänk för att locka både kunder och kompetens. Ett tydligt exempel är att fler och fler stora klädföretag uppmanar konsumenterna att återvinna sina kläder och konsumera mer produkter av återvunna material. Miljötänk ligger helt enkelt helt rätt i tiden. Inte konstigt eftersom finns många fördelar med att tänka både hållbart, hälsosamt och ekonomiskt för både företag och privatpersoner. Därför har de flesta större företag idag hållbarhetsstrategier som innefattar både företagets miljöpolicy och riktlinjer för allt ifrån sopsortering och återvinning till vilken typ av städmaterial som ska användas. Men hållbarhet handlar inte bara om att minimera företagets miljöpåverkan utan också om att skapa en hållbar arbetssituation för företagets anställda och att uppmuntra en hälsosam och miljömedveten kultur. Det här kan göras på många olika sätt, många av dem behöver inte vara särskilt komplicerade utan det finns enkla knep för att få en grönare och skönare arbetsplats!

Tjänstecykel istället för tjänstebil?

En effekt av miljötrenden är att många arbetsplatser uppmuntrar att anställda skippar tjänsteresor med bil till förmån för promenader eller cykelturer. Vissa arbetsplatser erbjuder till och med tjänstecyklar istället för tjänstebil. Detta är ekonomiskt och bättre för hälsa och miljö. För arbetsplatser som ligger centralt behövs inte ens cyklar, apostlahästarna duger gott för kortare tjänsteresor. Dessutom finns det många bevisade positiva hälsoeffekter med promenader, till exempel men forskarna att aktiviteten inte bara ger bättre fysik utan faktiskt också är bra för våra hjärnor. Den som motionerar mer får både bättre minne och inlärningsförmåga. Dessutom är människor som promenerar mycket friskare och mindre deprimerade. Arbetsplatser som uppmuntrar promenader och cykelturer framför bilresor borde med andra ord ha både både gladare, friskare och smartare arbetstagare. Inte illa! Varför inte ersätta avstämningarna runt konferensbordet med walk-and-talk möten? Ett enkelt sätt att få in en hållbar rörelsekultur på arbetsplatsen. Utöver detta, som är direkt kopplat till arbetsplatsen, så erbjuder många företag idag friskvårdsbidrag till alla sina anställda. Bidraget som är skattefritt används för att uppmuntra till träning, något som är särskilt viktigt för de med stillasittande jobb.

Andra tips för hållbara och miljövänliga kontor

Andra enkla knep för att skapa en miljövänlig och hälsosam arbetsplats är att arbeta med tydliga och enkla förhållningsregler som syftar till att skapa ett ekonomiskt miljötänk. Det kan handla om att till exempel inte skriva ut dokument på papper i onödan utan så långt som möjligt arbeta digitalt. Det som skrivs ut ska naturligtvis skrivas ut på miljömärkt papper, håll utkik efter märkningar som Svanen och Bra miljöval. För att spara el är det bra att säkerställa att den personen som går sist från arbetsplatsen alltid ansvarar för att ljuset blir släckt. Funkar det inte så kan elen sparas genom rörelsedetektorer eller timers. Uppmuntra också alla att stänga av sina datorer när de går hem, en dator som står på under natten har ingen annan funktion än att höja elräkningen! Skapa en känsla hos alla på arbetsplatsen att miljöarbetet är ett gemensamt åtagande som hela kontoret gör tillsammans. Unga människor är idag miljömedvetna och vill gärna ingå i sammanhang med tydlig hållbarhetsprofil, både på sina jobb och hemma!