Earth Hour

Earth Hour är ett initiativ som togs för första gången år 2007 av Världsnaturfonden tillsammans med en miljölobbygrupp från Australien och tidningen The Sydney Morning Herald. Till en början var det enbart i Sydney som man bedrev kampanjen, som gick ut på att alla skulle släcka sina lampor under en timme mellan klockan 19.30 och 20.30. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den energiförbrukning vi har i våra hem till vardags, och att få fler att tänka på miljön i sina vardagliga liv. Kampanjen var en framgång redan från början, då runt 2,2 miljoner invånare i Sydney och 2 000 företag släckte sin belysning under Earth Hour, vilket minskade den totala elförbrukningen i Sydney med 10,2 procent.

Året därefter beslutade man därför att göra Earth Hour till en världsomspännande kampanj. Sammanlagt deltog runt 400 städer, däribland Örebro som enda svenska stad. Även Stockholms slott deltog under denna första internationella Earth Hour. Sverige deltog officiellt som land för första gången under Earth Hour 2009, och det var ungefär en halv miljon svenska hushåll som deltog detta första år.

Idag är Earth Hour den största klimatmanifestationen i världen, och under parollen ”Earth Hour – släck för en ljusare framtid” förenas privatpersoner, företag och myndigheter över hela världen varje år för att släcka ner sina hem och sina kontor. Sammanlagt deltar numera runt 180 länder, och fler än 100 miljoner människor. Varje år släcks också belysningen i flera ikoniska byggnader runt om i världen, som Eiffeltornet, Empire State Building och Big Ben. Om du har valt att även låta ditt företag delta i Earth Hour, och skulle vilja göra fler investeringar för att göra er arbetsplats bättre, ska du gå in på Fakturino.se. Där kan du nämligen ordna ett företagslån, så att ni kan investera i saker som en källsorteringsstation, miljövänligare tjänstebilar och rörelsedetektorer för belysningen, så att den inte bara är släckt under Earth Hour, utan alltid när det inte befinner sig någon på kontoret. Det är investeringar som inte bara är bra för miljön i längden, utan också för företagets ekonomi.