Bli klimatsmart i vardagen

Det är faktiskt inte bara miljön som mår bra av att du är klimatsmart i vardagen, utan även du själv då du föregår med gott exempel inför dina barn, men också sparar mycket pengar. De pengarna som du sparar kan du istället hitta på något kul med familjen.

Visst det är lätta att tänka att varför ska jag tänka på miljön och vara klimatsmart, när inte andra gör det. Det är klart att alla små bidrag gör nytta, samtidigt som andra i din omgivning påverkas och också börjar tänka miljösmart. Vilket gör att alla vinner på det!

Tips på att vara klimatsmart

Det kanske kan vara svårt och veta riktigt var du ska börja, men här kommer några tips som du kanske kan tänka börja att använda dig av.

  • Att återvinna glas och metall är jättebra, för det blir nya produkter. Det finns ingen metall som är för liten eller stor för att återvinnas, allt från spik, ljushållare och gem, till cyklar, burkar och så vidare kan återvinnas.
  • För att underlätta gäller det att se till att lämna förpackningar och annat material till återvinning och då på de rätta ställena.
  • Papper som återvinns blir nytt papper och det går att göra upp till sju gånger, vilket gör att inte träden behöver huggas ner.
  • När det kommer till städning går det att städa miljövänligt och bli rent samtidigt. Köp inte dyra rengöringsprodukter, utan använd sådant som du redan har hemma, så som koncentrerad citronsaft, ättika och tvålull. Dessa produkter funkar alldeles utmärkt i jakten på smuts.
  • Oftast är plast tillverkat av olja och det tar drygt 450 år innan plasten har brutits ner om det skulle hamna i naturen. Lämna därför in plastförpackningar av olika de slag på återvinning och det blir nya flaskor, diskborstar eller kläder av det istället.
  • För att minska på elförbrukningen går det på ett enkelt sätt att vara klimatsmart, genom att dra ut telefonladdaren när du inte använder den. För det är nämligen så att två tredjedelar av den energi vi använder, går åt för att ladda mobiler. Gör detta även med andra elprodukter som du laddar och gör att du sparar på ännu mer energi.
  • Säg nej tack till reklam, som gör att både naturen och du sparar 50 kilogram papper varje år, plus att transporterna och utsläppen minskas därtill.
  • När du tvättar och diskar så se till att maskinen är full. Låt tvätten lufttorka om du kan göra det, annars använd torktumlare, för det är mer miljövänligare är ett torkskåp.

Dessa var bara några av de tips som du kan börja använda dig av!

Veta mer

Oavsett vad du gör och är klimatsmart gör du skillnad. Behöver du veta mer så hittar du massor av information på nätet. Du söker i de olika sökmotorerna, precis som om du letade mer info om viking eller annat spännande. Svårare än så är det inte att vara klimatsmart i vardagen!