Så blir du miljövänligare i trafiken

Har du hakat på hållbarhetstrenden i samhället och vill veta hur du ska göra för att överföra den till din egen körstil? Då har du kommit rätt! Med några enkla knep kommer du att förvandlas från en medioker bilist till en riktigt stjärnförare som spar både pengar och miljö genom sitt sätt att köra. Steg 1. Väx upp. Det är inte coolt att tokstarta och tokbromsa bara för att man kan. Varvning och sladdning är inte heller särskilt coolt, utan ett tecken på att den som kör ännu inte förstått grunderna. Nu är det dags att du lär dig växla upp vid start, och använda motorbroms vid fartsänkning. En skicklig förare kan förutse stopp och hinder och hålla en jämnare hastighet.

Rätt utrustning till bilen

Steg 2. När du nu anpassat din körstil, kan du anpassa bilen för att bli mer miljövänlig. Du kan se upp med märkning på vinterdäck exempelvis, då den leder dig till fel köp av miljödäck för nordisk vinterväglag. Märkningen är nämligen anpassad efter sydeuropeiska vägförhållanden. Andra saker att tänka på är att lasta bilen rätt och plocka bort det du inte behöver ha med dig ut ur bilen. All viktförflyttning kräver ju energi, vilket ger mer miljöpåverkan. Steg 3. Planera din resa. Är den kortaste vägen mellan punkt A och punkt B full av stopp och starter, hjälper det inte att den är kortare än en lite längre väg där allt brukar flyta på i trafiken. Att köra i långa bilköer är ingen hit för miljön. Bäst är det förstås om du har en nyare bil som stänger av sig själv vid stopp och startar vid ett lätt tryck på gasen.

Rätt bil och rätt bränsle

Steg 4. Om du vill utnyttja möjligheterna till effektivisering av den energi du petar in i systemet i förhållande till den effekt du får ut är dieseloptimering ett riktigt bra sätt. Det går till så här. När du vill ha en högre effekt och vridmoment i din dieselbil utan att störa vare sig inbyggda säkerhets- och hållbarhetsfunktioner för bilens motor, växellåda och antisladdsystem, lämnar du in bilen till någon som kan optimera. Det bästa alternativet är att optimera mjukvaran i motorns befintliga styrsystem. Steg 5. Åk kollektivt. Även om det är krångligare och du inte kan handla på hemvägen från jobbet som vanligt, ska du vara medveten om att du genom att åka kollektivt spar miljön en del. Detsamma gäller om du cyklar i trafiken i stället för kör bil.